Waarom Lesotho?

Waarom focus voor Lesotho?

Lesotho met ruim 2 miljoen inwoners, is een klein landje volledig omsloten door Zuid-Afrika. Lesotho is een onafhankelijk koninkrijk met een eigen koning, eigen regering en eigen valuta. Lesotho bestaat voor 75% uit bergen en wordt dan ook “kingdom in the sky” genoemd. De hoofdstad Maseru ligt ruim 9 000 km van Groningen. Als het hier zomer is, is het daar winter en andersom.

Een paar feiten op een rij:

  • Lesotho is derde op het gebied van hoogste HIV\ADS prevalentie
  • 35 procent is HIV besmet
  • Lesotho staat zevende op de VN lijst van armste landen
  • Lesotho is het derde hoogste land ter wereld
  • Levensverwachting in Lesotho is 35 jaar
  • 63 procent van de bevolking is onder de 24 jaar oud

Er is grote armoede en werkeloosheid in Lesotho en veel inwoners trekken dan ook over de grens naar Zuid-Afrika om daar te werken. De gemiddelde leeftijd is ongeveer 24 jaar en 1 op de 3 mensen is besmet met het HIV-virus! Dit betekent dat er veel jonge mensen sterven, waardoor kinderen geen ouders meer hebben. Hierdoor missen ze de nodige aandacht, liefde en zorg.

Afgezien van de fysieke uitdagingen is hekserij, voorouderverering en daaraan gerelateerd duistere zaken een groot probleem. Mensen zitten vast in ongezonde denkpatronen, wat resulteert in angst en zelfs mishandeling. Op een dag kwam een meisje bij Jakob Jan in de kliniek. Het bleek dat haar moeder niet meer leefde en haar vader moest elders werken om de kost te verdienen. Als hij vertrok, namen de buren het meisje mee de bergen in naar een ‘heilige’ plek waar ze seksueel misbruikt werd, bloedoffers te brengen etc. Je kan je voorstellen hoe geschokt en geraakt we zijn door zulke praktijken. We zijn bevoorrecht te weten dat we een God hebben waarvoor geen probleem te groot is.

God heeft Lesotho als een prachtig land geschapen. Maar de natuur vormt tegenwoordig een schrille tegenstelling met armoede en ziekte. Een land vol mogelijkheden en uitdagingen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *